Friday, April 27, 2012

Oro kondicionieriai – kainos

Oro kondicionieriai yra gana nebrangūs įrenginiai. Pirmiausiai reiktų turėti omenyje, kad oro kondicionierius atlieka kelias reikalingas funkcijas, kurias gali atlikti ir kiti namų prietaisai. Nusipirkę kondicionierių, galėsite išmesti šiuos buitinius prietaisus:
  • Elektrinis šildytuvas. Jis dažniausiai naudojamas šaltuoju žiemos metu šildyti patalpas. Prastai apšiltintuose daugiabučiuose tai nepamainomas pagalbininkas šaltais žiemos vakarais.
  • Elektrinis vėjelis. Jis naudojamas esant didelei kaitrai. Manoma, kad vėjelis orą vėsina, tačiau taip iš tikrųjų nėra, nes jis tik pučia orą toje pačioje patalpoje.
  • Elektrinis drėkintuvas. Tai naujas prietaisas lietuvių buityje, naudojamas tik tada, kai patalpose yra sausas oras. Kai sausa – neauga namuose augalai, taip pat kenkia sveikatai.
  • Elektrinis drėgmės surinkiklis. Šis prietaisas irgi yra retas, nes paprastai naudojami ne elektriniai. Jais apstatomi visi langai.
  • Ventiliatorius. Siekiant pagerinti oro cirkuliaciją iš lauko į vidų ir atvirkščiai yra pastatomas specialus ventiliatorius, kuris traukia patalpos orą lauk.

Visi šie prietaisai yra nebrangūs. Jie kainuoja 50-200 litų, priklausomai nuo funkcijų, prekės ženklo, garantijos laiko ir t.t. Kartu juos sudėjus išeitų apie 500 litų. Oro kondicionieriai kainos yra kur kas didesnės brangiau – nuo 800 iki 3000 litų. Brangesni jau laikomi profesionaliais ir statomi biuruose. Namuose jų tokių nereikia dėl kelių priežasčių, kurių svarbiausia yra galingumas.

Taigi, nuo ko priklauso namuose laikomų kondicionierių kainos? Pirmiausiai kaina priklauso nuo galingumo. Orokondicionierius tai ventiliatorius, kuris gali orą pašildyti arba atvėsinti. Vidutinis jo galingumas yra 2,5-3 kW. Tai reiškia, kad per valandą yra suvartojama 2,5-3 kilovatvalandės elektros energijos. Šiandieninėmis kainomis tai 46 centai. Taigi, galima nesunkiai suskaičiuoti, kiek kainuos patalpos vėsinimas 1 valandą – 2,5x0,46=1,15 Lt. Priklausomai nuo patalpos dydžio ir temperatūros svyravimų, oro kondicionierius gali veikti ir kelias minutes per parą ir kelias valandas, tad čia išlaidas apskaičiuoti sunku. Kuo didesnės patalpos, tuo daugiau dirba oro kondicionieriai, tuo jų kainos didėja, taip pat ir suvartojamos elektros kiekiai didėja. Viskas čia logiška.

Akivaizdu tik tai, kad oro kondicionierius ima mažiau elektros, nei visi minėtieji prietaisai kartu sudėjus. O tai reiškia, kad oro kondicionieriai padeda sutaupyti.

Prieš pirkdami oro kondicionierių biurui ar namams, pasikonsultuokite su specializuotos parduotuvės vadybininkais, kurie gali patarti, kokio galingumo oro kondicionierių jums reiktų rinktis. Nemokėkite daugiau, nei jums iš tiesų reikia.

3 comments:

  1. Galiu tik pritarti, kad kondicionieriai iš tiesų puikus dalykas tiek biuruose, tiek namuose. Mes ofise turime tikrai neblogą, tad nesiskundžiame. Patalpoje palaikoma iš ties komfortiška temperatūra visais metų laikais. O ir darbai dirbasi sparčiau :)

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Sutinku, kad kondicionieriai suteikia labai daug komforto. Juk tiek namuose, tiek darbo vietoje norisi jaustis žvaliai, darbingai bei energingai. Dėl šios priežasties labai svarbu, kad patalpose būtų įrengta kokybiška kondicionavimo sistema.

    ReplyDelete